Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Протести в Анкара срещу опитите за ислямизиране на турското образование

Фото: ЕПА/БГНЕС

В турската столица Анкара се състоя многолюдна протестна демонстрация срещу опитите за ислямизиране на турското образование, предприети с въведените реформи от страна на просветното министерство и правителството. Протестът се организира от синдиката на просветните работници Егитим-ИШ.

Стотиците участници се опитаха да стигнат до централния площад на турската столица Къзълай. Те носеха в ръце плакати с надписи, указващи, че предприетите от правителството реформи в образователната система ще задълбочат нейното ислямизиране.

”Искаме светско оразование, не на въвеждането на ислямистките норми в образованието на подрастващите”, скандираха участниците.

Силите за сигурност не разрешиха на демонстрантите да стигнат до площада, заградиха го с барикади и направиха жив щит на пътя. Използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат протестиращите. 

Съобщава се и за сблъсъци между демонстрантите и полицията, арестувани са над 100 души. Между задържаните е и председателят на синдикалния съюз по образованието Вели Демир. Има пострадали от сълзотворния газ.

Неотдавна турското министерство на образованието прие решение за въвеждането на обучение по ислям във всички турски учебни заведения. Преди това дисциплината бе задължителна само в религиозните училища, т.н. имам хатипи. Решението се счита за отклонение от светските принципи в образованието, въведени от Ататюрк.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!