Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Лекарски стачки смущават французите по празниците

Фото: ЕПА/БГНЕС

Поредица от лекарски стачки смущава французите в празничните дни. След започналия вчера протест на лекарите от спешните отделения от днес стачкуват частните лекари във Франция. Много от тях няма да работят до 1 януари. 
Една лекарска стачка приключи, друга започва. След 24 часа протест френските лекари от "Спешна помощ" спряха да стачкуват, след като постигнаха споразумение с правителството за облекчаване на седмичния им трудов ритъм. За дежурствата си от 39 часа нагоре те ще получават допълнително заплащане. "Историческо споразумение, за първи път от 14 години насам" - заяви председателят на тяхната асоциация.
Не така се чувстват колегите им на свободна практика, които обявиха цяла седмица стачка - от Бъдни вечер до Нова година. Общопрактикуващите лекари се оплакват от непосилните административни задачи, които им налага държавата, и искат право на по-високи хонорари (25 вместо 23 евро минимум).
И тъй като до Нова година не са планирани преговори, в сезона на гриповете и гастроентеритите новината е лоша за французите, за които пак остава да се обръщат към спешните отделения, ако не намерят работещ лекар,  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!