Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Следствието в РФ има данни за участие на украински военни при катастрофата с малайзийския "Боинг"

Фото: BTA

Руското следствие твърди, че разполага с доказателство за възможното участие на украински самолет „Су-25” при свалянето на малайзийския "Боинг" през юли в югоизточната част на Украйна.

Следственият комитет на Русия е готов да предостави на международната комисия, която разследва самолетната катастрофа над Донецка област,  данни, които свидетелстват за евентуалната вина на украинските военни за трагедията, съобщи говорителят на комитета Владимир Маркин.

Следствието се позовава на показанията на украински военен,  преминал доброволно на територията на Русия. Той твърди, че е видял на 17 юли украински щурмови самолет „Су-25”да излита от летището край Днепропетровск, въоръжен с ракети „въздух-въздух” от типа „Р-60”, а след да това да каца без тях, а пилотът с фамилия Волошин е бил чут да казва: „самолетът се оказа не на това място и не в това време”. Думите на свидетеля на практика потвърждават сведенията на много жители на Югоизточна Украйна, които твърдят, че в деня на катастрофата са видели военен самолет да лети в близост до малайзийския "Боинг".  Руското следствие смята разказа на украинския военен за правдив, тъй като той е преминал и теста на полиграф. Заради опасенията, че свидетелят може да бъде застрашен Русия ще му предостави държавна защита, съобщи още Владимир Маркин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!