Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Италианската брегова охрана спаси кораб с 970 имигранти на борда

Корабът „Блу скай М"
Фото: ЕПА/БГНЕС
Корабът „Блу скай М”, плаващ под молдовски флаг с дестинация Хърватска и подал сигнал за помощ край остров Корфу, беше спасен тази нощ от италианската брегова охрана. Той акостира в Галиполи. На борда му има 970 имигранти, по- голямата част сирийци.

Екипажът изостави плавателния съд и избяга със спасителна лодка след подаден сигнал за помощ от някой от пътуващите.

Превозвачите оставили кораба да се движи с 6 морски възела в час като блокирали щурвала. Без действително управление, корабът станал плячка на изключително бурното море, което го повлякло към скалистите италиански брегове в протока на Отранто. Италианската брегова охрана успя чрез хеликоптер да качи на борда му шестима военноморски специалисти, които веднага овладели ситуацията, насочвайки го към пристанището на Галиполи.

Говорителят на бреговата охрана Филипо Марини уточни, че спасителната операция е била много сложна заради лошото време и за радост на всички е била избегната хекатомба.

Сред имигрантите има около десетина деца. Уточнява се националността на бежанците, като нуждаещите се от лекарска помощ са отведени в болница. Търговският кораб е тръгнал от пристанище в Турция с дестинация пристанището на Риека в Хърватска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!