Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Италианската брегова охрана спаси отново кораб с около 450 бежанци

| обновлено 02.01.15 17:19

Италианската брегова охрана спаси в протока на Отранто кораба "Езадин" с близо 450 имигранти на борда. Сред тях има деца и бременни жени. Имигрантите са в добро състояние. Доставена им е храна и питейна вода.


Търговският кораб, дълъг 60 метра и плаващ под флага на Сиера Лиеоне, е бил изоставен от екипажа и останал в последствие без гориво на около 40 мили от Санта Мария ди Леука – област Пулия. Въпреки лошите метеорологични условия, италианската брегова охрана успя чрез специализираната си военновъздушна техника и военноморски екипи да качи на кораба персонал от хеликоптер. В операцията участва и плавателен съд от мисията „Тритон” на Европейската агенция за контрол на външните граници на ЕС „Фронтекс”, който тегли на буксир кораба "Езадин". Плавателните съдове се движат с около три морски възела в час и се очаква да пристигнат късно тази вечер в Кориляно Калабро. 

Италианските власти забелязват, че превозвачите на бежанци отвеждат до определено място плавателния съд в протока на Отранто в Адриатическо море, заключват щурвала и бягат със спасителна лодка. Същият метод бе ползван преди два дни от онези, които изоставиха кораба, плаващ под молдовски флаг, с 970 имигранти на него, спасен от италианската брегова охрана. Интересен факт е, че и двата кораба бяха спасени недалеч от местността Finibusterrae – краят на Земята, където е върхът на тока на италианския „ботуш” и се срещат Адриатическо с Йонийско море.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!