Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Художествената галерия в Търговище излагат ценни археологически експонати

Фото: БГНЕС

Ценни археологически експонати ще бъдат показани в Художествената галерия „Професор Никола Маринов“ в Търговище. Организатори на изложбата са Регионалния исторически музей и община Търговище.

Експонатите ще бъдат показани и по време на Националната археологическа изложба по повод Деня на археолога в началото на февруари в Националния археологически музей в столицата. Сред тях ще бъдат и част от намерените близо сто стъклени чаши, използвани в първата открита по нашите земи древна кръчма, уточни археологът Ангел Конаклиев:

Има материали, които са уникати - и антилопата, и тези глинени фигурки, пък да не говорим за егзагията, която е единствена тук. Явно търговията е била на висота и всеки ден разкопките потвърждаваха написаното от арабският пътешественик Ал Идриси, че Мисионис е един богат град, който се издържа от търговия и има кантора за търговия с Русия. Може би тепърва ни предстои да открием тази кантора.

Ангел Конаклиев вярва, че Мисионис е бил много важен градски и търговки център заради близостта си с Плиска, Преслав и Търновград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!