Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Хиляди полицаи в САЩ се стекоха в Ню Йорк, за да почетат паметта на Уенджиан Лу

Фото: ЕПА/БГНЕС

Хиляди полицаи от различни краища на Съединените щати се стекоха в Ню Йорк, за да почетат паметта на Уенджиан Лу. Той е един от двамата полицаи, убити преди две седмици, докато патрулираха в Бруклин.

Погребалната церемония привлече полицаи, официални лица и граждани. На поклонението в неделя присъства кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, който говори за загубата на офицерите:

В лицето на детектив Лу и детектив Рамос загубихме най-доброто от нас, всичко, към което ние като нюйоркчани се стремим. Загубихме двама, които ни показваха пътя.

По време на словото на Бил де Блазио голяма група униформени извън ритуалния дом демонстративно обърнаха гръб пред екрана, по който можеха да видят неговата реч. Според някои полицаи с подкрепата си спрямо протестиращите срещу полицейското насилие кметът на Ню Йорк окуражава атаки срещу полицаи.

Малко преди церемонията комисарят на Нюйоркската полиция Уилям Братън призова офицерите да се въздържат от протестни действия, като добави, че погребението на един герой е време за скръб, а не за недоволство.

Смъртта на 32-годишния Уенджан Лу и колегата му Рафаел Рамос потресе Ню Йорк. Двамата бяха убити от афроамериканеца Исмаил Бринсли, който заявил в социалните мрежи, че отмъщава за убийствата на чернокожи от полицаи. Съобщава се, че Бринсли е имал епизоди на агресивни изблици и психическа нестабилност. Той се самоуби малко след като извърши актът на насилие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!