Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Част от християнския свят празнува днес Коледа

Фото: ЕПА/БГНЕС
Днес някои християни празнуват Коледа. Това важи за Руската и Сръбската православни църкви, Грузинската църква, Ерусалимската патриаршия, Света гора и коптската църква в Египет.

В стотиците храмове, църкви и манастири в цяла Русия тази нощ бяха отслужени тържествени литургии. Въпреки мразовитата нощ с температури под минус 20 градуса, над един милион московчани посетиха тържествените богослужения. Пред събралите се пет хиляди вярващи в храма "Христос Спасител” патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза, че уповавайки се на боижията сила руският народ ще преодолее трудностите.

Сред присъстващите в храма беше руският премиер Дмитрий Медведев и неговата съпруга Светлана. Президентът Владимир Путин остана верен на традицията от последните десетина години и посрещна Рождество в малка селска църква край Воронеж. 

В своето поздравление руският лидер посочи, че днешният празник е символ на традициите и идеалите, които ще помогнат на хората да преодолеят тежките изпитания и трудностите през настоящата година.

Почти три четвърти от руснаците празнуват днес Рождество Христово по Юлианския календар и броят им през годините непрекъснато нараства, сочат данните от публикуваната преди дни социологическа анкета.

Разликата с празнуването на Коледа от останалите християни, в това число и в България, идва от различния календар, по който се водят вярващите в тези страни. Григорианският календар е възприет от повечето християни по света. Наречен е на папа Григорий XIII, който го въвежда през 1582-ра година.

Предшественикът му - Юлианският календар, въведен в Рим през 46 г. пр. Хр и наречен на Юлий Цезар, довежда до разлика от 10 дни спрямо истинското астрономическо време и това налага поправката му.

Българската православна църква преминава към Григорианския календар през 1968-а година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!