Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Сметките за електричество се отчитат в срок, показва проверка на Министерството на енергетиката

Фото: БГНЕС

Сметките за електричество се отчитат в срок, показва проверка на Министерството на енергетиката.  Проверката бе назначена от премиера Бойко Борисов в края на миналата година заради  сигнали на граждани,  че енергодружествата засичат електромери на 40 дни и по този начин натоварват сметките на абонатите им.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от правителствената пресслужба, посочва, че в над 99 на сто от случаите сметките за ток се отчитат в законовия срок, който не трябва да надвишава 31 дни. Отчитанията извършени в рамките на 32-ия, но не по-късно от 35-ия ден са под 1%, което е добър показател, смята Петкова.

Тя добавя, че Министерството на енергетиката подържа добра комуникация с електроразпределителните дружества и че те са уведомени, че контролът по отчитането на електромерите ще бъде ежемесечен. Още преди възлагането на проверката от ЧЕЗ, EVN и "Енергопро" увериха, че са ангажирали достатъчен брой свои служители, които да работят и по време на празниците, за да няма фактури за ток с включени в тях повече от 31 дни.

Сметките за електричество обаче, които предстои да получим, ще бъдат завишени, тъй като енергодружествата вече съобщиха, че по време на коледните и новогодишните празници консумацията на ток в страната се е увеличила средно с 9 на сто в сравнение с година по-рано.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!