Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Подпалиха редакцията на германския вестник "Хамбург Моргенпост"

| обновлено 11.01.15 12:04
Фото: интернет

Тази нощ неизвестни извършители подпалиха сградата на германския вестник „Хамбургер Моргенпост”. Вестникът препечата карикатурите на френското издание „Шарли Ебдо”, но все още не е ясно дали става дума за атентат, свъран с убийството на карикатуристите в Париж.

Сградата на редакцията на вестник „Хамбургер моргенпост” е пламнала в 2 часа и 22 минути. Едновременно с това неизвестните извършители са изпочупили с камъни прозорците. Няма постадали хора при нападението. Води се разследване, като вече има двама заподозрени, заявиха от прокуратурата.

Пожарът е обхванал две помещения от редакцията, но е бил изгасен бързо. Унищожени са доста архивни броеве и документи. Според полицията обаче журналистите ще могат да работят в редакцията.

Дали има връзка между атентата и препубликуването на карикатурите на Мохамед от „Шарли Ебдо”, е основният въпрос, по който се движи и следствието. Все още обаче никой не е поел отговорност и няма направени изявления за причината за нападението. Редакторите на вестника също засега избягват коментарите. В онлайн изданието си журналистите написаха: Димът още е по коридорите, полицията в момента работи.

В четвъртък на водещата си страница „Хамбургер моргенпост” публикува карикатури от „Шарли Ебдо” със заглавието: Толкова свобода трябва да има!

От тази сутрин сградата и работещите в нея се охраняват от частна охрана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!