Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Политиците в Германия призоваха ПЕГИДА да прекрати протестите си срещу ислямизма

Фото: ЕПА/БГНЕС

Политиците в Германия призоваха организацията ПЕГИДА да прекрати протестите си срещу ислямизма, които се провеждат всеки понеделник, тъй като към тях се присъединяват и крайнодесни, настроени срещу обикновените мюсюлмани. Властите в Лайпциг дори забраниха да се издигат карикатурите на Мохамед по време на тези шествия, а карикатуристи във Франция официално се разграничиха от антиислямското движение в Германия.

Дори и най-консервативните политически партии в Германия, които само допреди дни бяха благосклонни към маршовете на ПЕГИДА, днес категорично отхвърлиха злоупотребата със смъртта на карикатуристите в Париж от крайнодесни. Лидерът на ХСС в Бавария Хорст Зеехофер, който миналата седмица призова страховете на ПЕГИДА да се взимат насериозно, днес поиска движението да спре маршовете си. Днес целият свят е шокиран и тъгува заради атентатите в Париж, затова е редно маршовете да се спрат, заяви той.

С много по-остри думи се обърна към ПЕГИДА министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас. Ако организаторите на тези маршове имаха поне малко остатък от достойнство и морал, щяха да са се отказали от провеждането им. Жертвите на атентатите не са заслужили такава злоупотреба, заяви той в интервю за германските медии. Маас нарече употребата на смъртта на карикатуристите отвратителна. В Дрезден едни хора, които до миналата седмица ругаеха тези карикатуристи и останалата преса като лъжци, днес искат да ги почетат. Това е лицемерие, което не може да бъде отминато, заяви той.

Въпреки това се очаква и днес организацията да проведе антиислямски марш в Дрезден. Миналия понеделник те събраха 18 000 привърженици. В събота обаче на митинг срещу ПЕГИДА излязоха 35 000 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!