Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германия успя да балансира бюджета си за първи път от 45 години насам

Фото: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство е успяло през 2014-а година за първи път от 45 години да балансира бюджета на страната. Финансовият министър Волфганг Шойбле обеща да се постигне тази цел през 2015-а година и балансираният бюджет да стане норма за Германия, но е успял да изпълни целта си предсрочно.

Първоначално германското правителство беше предвидило малък бюджетен дефицит от 6,5 милиарда евро за 2014-а година. Но благодарение на по-високите данъчни постъпления и ниските лихви при изплащането на дълга Берлин е успял да завърши годината без нови заеми. Финансовият министър Волфганг Шойле преследва тази цел от 15 години и успя да я достигне като Франц Йозеф Щраус, който постига този резултат за последно през 1969-а г.

Заради добрите данъчни постъпления и стриктното управление на бюджета Шойбле е постигнал балансирането, без да реже субсидии или да съкращава разходи.

Опозиционните партии и много икономисти вярват, че "черната нула" в действителност не помага на икономиката, която се нуждае от инвестиции за растеж.

По отношение на общия дълг, Германия все още е над определения от Маастрихтските условия за еврозоната таван от 60% от БВП. В края на 2013-а година дългът на държавата беше 2,15 трилиона евро, което е равно на 78% от БВП. Шойбле очаква дългът да бъде сведен под 60% до 2024-та година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!