Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Хиляди жители на Берлин почетоха жертвите на атентатите в Париж

| обновлено 13.01.15 21:12
Фото: ЕПА/БГНЕС

10 000 души се стекоха на площада пред Бранденбургската врата тази вечер, за да изразят почитта си към жертвите на терористичните атаки в Париж. Пред множеството говори президентът на страната Йоахим Гаук

Няма да ви подарим страха си, заяви Йоахим Гаук в речта си по време на траурния марш, който се проведе на Бранденбургската врата. Президентът се обърна с тези думи към радикалните ислямисти в цял свят. Той посочи, че Германия е страна на различни култури и те живеят мирно заедно. Журналисти във Франция загинаха заради мнението си, евреи, защото са евреи, а полицаи, защото защитиха законите на своята държава. Ислямистите искаха така да ни разделят, но постигнаха обратното - обединиха ни, заяви още Гаук.

В шествието участваха канцлерът Ангела Меркел, министри от кабинета, представители на всички основни религии. То започна с молитва на мюезим, след което слова държаваха представители на мюсюлманската, еврейската, католическата и протестантската общност. Шествието беше организирано от централния съвет на мюсюлманите в страната и турската общност в Берлин, които така се противопоставиха на злоупотребата от страна на фанатици с тяхната религия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!