Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Хайко Маас: 100 терористични клетки в Германия са наблюдавани от властите

Фото: БГНЕС

100 терористични клетки в Германия са наблюдавани от властите, съобщи съдебният министър Хайко Маас пред „Билд ам Зонтаг”. Те се състоят от по около 100 души и непрекъснато се увеличават. От няколко дни в страната сигурността е повишена заради сигнали за готвени атентати срещу жп гари и демонстрации на ПЕГИДА.

Германската полиция взема все по-строги мерки срещу ислямистките клетки в страната. Според последни данни, които съобщи съдебният министър Хайко Маас, опасните са близо 100. Срещу 350 поддръжници на Ислямска държава е започнато следствие. В края на ноември разследваните са били 300.

Ислямистките клетки се състоят от 80 до 100 души и действат в джамии или в интернет.

Фокусът в момента попада и върху кавказки екстремисти. Има данни, че хора от Чечня и Дагестан ръководят сблъсъците между радикални салафисти и кюрди, до които се стигна миналата година в Хамбург, Целе и Херфорд. Властите трудно следят тези хора заради многобройните диалекти и трудността да се намери преводач, който да превежда имейлите и телефонните им разговори.

От няколко дни по улиците в Германия се придвижват само тежко въоръжени полицейска охрана, която е засилена особено около гарите. Има сигнали за готвени атентати срещу жп гарите в Берлин и Дрезден, както и срещу демонстрации на антиислямистката ПЕГИДА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!