Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мишел Уелбек представя в Германия новата си книга, публикувана в деня на атентата срещу "Шарли ебдо"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Известният френски писател Мишел Уелбек представя тази вчер книгата си „Подчинение” на литературния фестивал „Литколон” в Кьолн при високи мерки за сигурност. В романа си писателят описва Франция през 2022 година, завладяна изцяло от ислямската религия. В деня на публикуването на книгата в Париж стана атентата срещу списание „Шарли ебдо”.

Това е първата изява на Уелбек след атентатите в Париж и ще бъде единствена среща с читатели в Германия. Най-известният френски писател ще чете избрани откъси от новия си роман пред напълно разпродадена зала за 600 души. Четенето започва тази вечер в 19,30. Полицията в Кьолн е взела сериозни мерки за сигурност, но не оповести предварително какви.

В „Подчинение” се разказва за Франция след 7 години. Страната е пред президентски избори, и за да попречат на успеха на крайнодесния „Национален фронт”, социалисти и консерватори подкрепят кандидатурата на един умерен мюсюлманин. След като той печели, в страната постепенно започват да се налагат строги ислямски порядки.

Няма пряка връзка между този роман и извършените в деня на излизането му атентати в Париж, но въпреки това Уелбек обяви, че ще се въздържа от маркетинг и ще ограничи изявите си до минимум.

В сряда книгата излезе и на германския пазар, като тиражът от 100 000 бройки е на изчерпване и в момента се допечатва втори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!