Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Първата дама на протест срещу властта", е водещото заглавие на  вестник "Преса", допълнено със снимка на Юлияна Плевнелиева по време на протест срещу глобата за "Икономедиа", постановена от Комисията за финансов надзор. Юлияна Плевнелиева и съпругът й открито защитават корпоративните интереси на семейство Прокопиеви, пише още "Преса". В интервю за броя, председателят на Комисията Стоян Мавродиев се аргументира: "Глобяваме за лъжи и манипулации", Комисията защитавала интересите на българските публични компании, допълва Мавродиев.

"Ползването на отстъпка за авансово платен данък значително се усложнява", предупреждава от първата си страница вестник "Сега". За да получат 5 процента намаление, гражданите трябва да подадат декларация по електронен път и да нямат неплатени глоби.

Още едно предупреждение в днешния брой – "Високите сметки за ток идват в началото на февруари". В разследване вестник "Сега" констатира: "Камерите по пътищата и улиците са блъф, а 10 милиона лева потънаха". МВР има техника, която не работи или за чиято поддръжка дължи много пари, уточнява публикацията.

"Децата инвалиди остават на улицата, щом станат на 18", пише на първа страница "Дума".

Вестник "Земя" излиза със заглавие: "Нов Закон за земята". Старият е поправян сто пъти, изиграл си е ролята, е мнението на депутатите. Изданието цитира земеделски производители, които все още са в стачна готовност заради ведомствените бензиностанции и наложените им от управляващите тихомълком промени в работата.

"24 часа" излиза със заглавие: "Бизнесът против вдигането на осигуровките" след предложението на Ивайло Калфин. Управляващите разделени, дори от АБВ не подкрепяли напълно вицепремиера.

Политологът Иван Кръстев разказва в интервю за списание "Профил", препечатано от "24 часа", за впечатленията си от руския президент Владимир Путин, след като е присъствал на вечеря с него. Путин смята американците за слаби,...не разбира Европа,...все повече вярва на собствената си пропаганда, казва Иван Кръстев.

"Стандарт" пише на първа страница: "Созопол в топ 3 на световния туризъм". Градът се състезава с Любляна и Тайван за дестинация на 2015-а година. Финансовият анализатор Андрей Георгиев коментира на страниците на вестника: "Трусът с швейцарския франк показа, че кризата е сериозна".

Акад. Благовест Сендов, бивш председател на Народното събрание и бивш автор на образователна система, съветва в интервю за вестник "Стандарт": "Проблемът в образованието е в долния слой, не чиновници трябва да правят реформите там".

Бившият председател на Сметната палата Валери Димитров коментира в интервю за "Труд", че управлението на Сметната палата трябва да бъде в конституцията, за да не поддават ръководителите на институцията на натиска на управляващите.

В днешния брой на "Труд" Петър Райков, бивш прокурор от Върховната касационна прокуратура, подчертава, че мястото на обвинението не е в изпълнителната власт. Прокурорът, смята той, "трябва да бъде защитник не само на държавата, но и на законността".

По темата за реформата в съдебната система "Капитал дейли" помества интервю със съдията Живко Желев, който призовава да се търси мнозинство за промени в конституцията още в този парламент.

"Капитал дейли" съобщава за откриващия се в Давос Световен икономически форум. Рискът от война стана основната заплаха на десетилетието и с тази преценка започва форумът, уточнява публикацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!