Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франция ще преразгледа плановете си за съкращения в армията

Фото: архив

Франция ще преразгледа плана си за съкращения в армията заради опасността след атентатите в Париж, обяви днес френското президентство. Закритите постове ще бъдат с 30% по-малко от предвидените.

Френските власти решиха да се откажат от съкращаването на 7500 поста във въоръжените сили през следващите четири години. Това беше съобщено след днешното заседание на Съвета за отбрана, свикано от президента Франсоа Оланд във връзка с терористичната опасност. 
Президентът Франсо Оланд настоява най-късно до лятото да бъде преразгледан законът за военната програма на страната, който предвиждаше закриването на 33 600 поста във военния сектор. След извънредната ситуация заради атентатите в Париж съкращенията ще бъдат с 30 процента по-малко - 26 000, като за 2015-та те ще бъдат с 1500 по-малко от предвижданите. 
В рамките на антитерористичния план френските власти мобилизираха 10 500 военни за охраната на националната територия. Преди обед премиерът Манюел Валс обяви новият правителствен план за борба с тероризма. Той предвижда нови средства и права за разузнаването и службите за сигурност, мерки срещу джихадистката пропаганда в затворите и специален контрол за осъдените за тероризъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!