Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

С призив за прекратяване на военните действия завършиха преговорите за Украйна в Берлин

13 души загинаха и десетки бяха ранени, след като снаряд се взриви на трамвайна спирка в Донецк

| обновлено 22.01.15 11:37
Фото: БГНЕС

Министрите на външните работи от така наречената "Нормандска четворка" призоваха всички страни в конфликта в Украйна да прекратят военните действия. Това се казва в разпространеното преди няколко часа съвместно изявление на първите дипломати след срещата им в Берлин.

Преговорите в Берлин между министрите на външните работи на Русия, Украйна, Франция и Германия приключиха тази нощ с призив към враждуващите страни да прекратят военните действия в Източна Украйна, да изтеглят тежкото въоръжение от демаркационната линия, очертана, съгласно споразумението от Минск.

Не бих казал, че сме свидетели на пробив, но мисля, че днес видяхме осезаем напредък, заяви германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, като добави, че близките дни ще покажат дали е налице истински напредък или не.

Руският му колега Сергей Лавров определи срещата в Берлин като много полезна. По думите на Лавров, по време на преговорите е обсъдена и перспективата за среща на върха в нормандски формат в столицата на Казахстан – Астана. Според него такава среща ще бъде желана, ако има напредък в изтеглянето на тежкото въоръжение и спирането на огъня.

В общо заявление министрите посочват със сериозна загриженост, че боевете в района на Донбас са ескалирали, причинявайки загубата на много човешки животи, включително на цивилни.

Междувременно стана ясно, че ожесточените сражения между украинските сили и проруските опълченци в района на летището в Донецк продължават. И двете страни понасят загуби, предаде агенция "Новости", като се позова на украинското Министерство на отбраната.

Тринайсет души загинаха и десетки бяха ранени днес при попадение на снаряд в трамвайна спирка в Ленински район на град Донецк, съобщи ТАСС. По предварителни данни срещу спирката било стреляно с гранатомети от микробус. В резултат на обстрела са се запалили тролейбус и автомобил.

Същевременно украинските правителствени сили са се изтеглили от новия терминал на летището в Донецк, съобщи военен говорител. През изминалия ден в хода на боевете са убити 10 войници, а 16 са ранени.

Първите дипломати на Съединените щати и Европейския съюз обещаха във Вашингтон да подкрепят общия режим на санкции срещу Русия и настояха Москва да спазва примирието от Минск в Източна Украйна, предаде ДПА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!