Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

270 млн. лв. са нужни за удължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Фото: БГНЕС

Общо 270 милиона евро са необходими за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

До настоящия момент са изразходвани около 190 милиона лева във връзка с двата етапа от удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но сега предстоят реалните действия във връзка със смяна на определени конструкции и на определени устройства , така че, ако евентуално се наложи, по всяка вероятност ще се наложи, ще търсим и външно финансиране, коментира Петкова.

Програмата за удължаване на живота на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде изпълнена в срокове, гарантира изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов.

Създадена е много добра организация за изпълнение на дейностите. Специална дирекция се занимава в атомната централа с контрола, управлението и организацията на дейностите, със съответните ръководители, с групите, които имат отговорници, координатори, най-добрите експерти-специалисти са в групите, каза Ангелов.

Вчера и от Агенцията по ядрено регулиране декларираха, че удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" върви по план.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!