Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Според Путин Киев е виновен за влошаващата се ситуация в Донбас

Фото: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не е получила ясен отговор на предложението си за изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Източна Украйна. Според Путин вина за влошаващата се ситуация в Донбас имат властите в Киев.

Не само не получихме ясен отговор на предложението си, а видяхме и обратни действия, а именно киевските власти издадоха официална заповед за начало на пълномащабни бойни действия. Отговорност носят тези, които издават подобни престъпни заповеди.

Кризата в Донбас беше обсъдена  на заседание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия. Путин заяви по време на заседанието, че до момента от страна на Киев не е получен никакъв отговор на руското предложение за изтегляне и раздалечаване на тежките оръжия от линията на сблъсък в Донецка област. По думите му украинските власти носят вина за подновяването на бойните действия и за жертвите сред мирното население:

Използва се артилерия, ракетни установки и авиация, при това безразборно срещу гъсто населените райони. И всичко това се прави под акомпанимента на пропагандни лозунги за стремеж към мир и търсене на виновниците. Отговорни са тези, които отдават престъпни заповеди. Хората, които правят това, трябва да знаят, че няма друг начин за решаване на подобни конфликти освен чрез мирни преговори и политически средства, подчерта Владимир Путин. Руският президент изрази надежда, че здравият разум в крайна сметка ще надделее. 

Латвийският външен министър, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че възобновените сражения в Източна Украйна застрашават примирието с Русия. Едгарс Ринкевич предупреди, че Брюксел може да обмисли нови наказателни мерки срещу Москва.

Преди две седмици Ринкевич беше на посещение в Русия, където заяви, че вижда възможност за решаване на кризата, но днес първият латвийски дипломат подчерта сериозността на ситуацията и се усъмни, че Минското споразумение може да остане база за постигане на мир.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!