Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел иска Гърция да остане част от еврозоната

Фото: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска Гърция "да остане част от историята ни". По време на съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци Меркел подчерта, че в основата на европейските принципи е солидарността и въпреки трудностите Гърция трябва да остане част от еврозоната. Меркел каза още, че не се притеснява от резултата на предстоящите парламентарни избори в Гърция, които вероятно ще решат дали страната да остане в еврозоната.

По повод програмата на ЕЦБ да изкупува държавни облигации Меркел призова тя да не се използва като извинение за забавяне на икономическите реформи в страните с обща валута.

Меркел беше на двудневно посещение в Италия. Във Флоренция тя се срещна с премиера на страната Матео Ренци. Двамата изтъкнаха значението на реформите в Италия. Изрично бе подчертана важността от разкриването на работни места, инвестирането в производствените дейности, реформите в обществения сектор и образованието. Обсъден беше конфликтът в Украйна, който и двете страни смятат, че трябва да се реши по дипломатически път.

Във връзка с това, че Германия ще председателства Г-7, Меркел и Ренци са набелязали общи точки по отношение на енергетиката, здравеопазването и бежанския прилив към Европа. Матео Ренци обобщи разговорите си с Меркел така:

По икономическите въпроси не винаги имаме общи възгледи, защото сме две страни, всяка със своята култура, освен че сме от различни партии, но постигнатото оценявам като положително, дължащо се на взаимни компромиси.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!