Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Млад български художник участва на престижна изложба в Болоня

Фото: Елена Шаханова
В галерията за съвременно изкуство на Болоня беше открито петото издание на изложбата "Експо Уикиарте 2015". В нея участват млади художници, сред които и българинът Александър Петков. Изложбата, която беше открита от именития изкуствовед Филип Даверио, представя картини на над 40 млади художници от различна националност. Сред тях е и 20-годишният Александър Петков, който живее в Болоня. Щастлив, че кандидатурата му да участва в тази престижна изложба е била одобрена, той сподели за БНР  усещането си за този свой дебют пред широката публика:

Вълнувам се, но това е, което успях да направя и се надявам всичко да мине добре. Направил съм експерименти с монохромация – т.е. да се използва един и същи цвят, защото според мен създава голям ефект, каза той.

Александър се представя с четири картини. В тях изпъква човешка фигура, край която се преливат светлини и сенки. Той не обича да говори за творбите си. Смята, че те говорят сами по себе си, а и всеки един може да намери интерпретация за самия себе си. За уредничката на галерията Дебора Петрони Александър Петков е на европейско ниво, притежава нещо повече и по-различно от много други художници и изложбата е като витрина за популярността, развитието и бъдещето на всички участници в нея.

"Експо Болоня Уикиарте 2015" ще продължи до 19-и февруари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!