Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Зигмар Габриел участва в дискусия с привърженици на Пегида като частно лице

Фото: ЕПА/БГНЕС

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел изненадващо участва в дискусия с привърженици на антиислямското движение „Пегида”, организирана от централата за политическо образование в Дрезден. Не познавам други средства на демокрацията за разрешаване на проблеми освен диалога, заяви той.

Пегида продължава ежеседмичните си маршове, но вместо в понеделник, те вече ще се провеждат в неделя, за да се избегнат сблъсъци с противниците им.

В дискусията в Дрезден участваха близо 200 души. Някои от тях бяха участници в маршовете на „Пегида”, а други – техни противници. Вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел взе участие като частно лице. Появата му изненада участниците в дискусията. Партията на германските созиалдемократи, чийто лидер е той, все още няма официална позиция по въпроса дали да се търси диалог с „Пегида” или разговорът с тях да се избягва. Според генералният секретар на ГСДП Ясмин Фахими, диалог с радикалното движение би бил грешен знак, докато шефът на парламентарната фракция Томас Оперман смята диалога за небходим. Самият Габриел заяви:

Нямам намерение да разговарям с хора, които изповядват неонацистки виждания, но търся диалог с онези, които участват в маршовете, защото са уплашени, притеснени или се чувстват изоставени от политиката.

Следващата демонстрация на „Пегида” ще се проведе в неделя вместо в понеделник. Очакват се около 25 000 участници. В понеделник пък ще има протест на гражданите срещу „Пегида”, на който против омразата срещу чужденците ще пее и известната германска поп и рок звезда Херберт Грьонемайер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!