Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ръководството на Сметната палата и одиторите няма да носят имуществена отговорност за щети при изпълнение на задълженията си

| обновлено 29.01.15 15:47
Фото: БГНЕС

Ръководните органи на Сметната палата и одиторите не носят имуществена отговорност за причинени щети при изпълнение на техните правомощия, освен ако са извършили престъпление или са действали умишлено. Това приеха депутатите на второ четене при обсъждане на Законопроекта за Сметната палата.

По силата на гласуваните текстове, Сметната палата ще може да прави предложения до Народното събрание и до неговите комисии за разглеждане на одитни доклади с важно значение за подобряване на бюджетната дисциплина и управлението на бюджетните и другите публични средства и дейности.

В одитите на Палатата не могат да участват лица, които са роднини по права линия без ограничения, и по съребрена линия до четвърта степен включително, приеха депутатите. В проверките не могат да вземат участие и съпрузи или хора във фактическо съжителство, както и тези, които са работили в одитирания обект и имат частен интерес от дейността му.

Ако се установи престъпление, Сметната плата ще изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата. Ако има данни за злоупотреби с евросредства, те ще бъдат давани и на европейските специализирани органи за превенция и борба с измамите и корупцията.

Глобите за неизпълнение на Закона за сметната палата ще бъдат от хиляда до 5 хиляди лева, а при повторно нарушение - от 2 до 10 хиляди лева. На лице, което възпрепятства проверка, ще се налага имуществена санкция в размер от 2 до 10 хиляди лева. 

До един месец след влизането на закона в сила Народното събрание трябва да избере председател на Палатата и двама заместници по негово предложение, които ще бъдат  с мандат от 7 години. Незавършените одити и тези, по които не са връчени доклади, ще бъдат приключени по реда на новия закон. Заварените актове на Сметната палата ще запазят действието си, ако не противоречат на разпоредбите му.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!