Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Светла Тодорова: Издаването на две фактури с един падеж за плащане не е основание за отнемане на лиценза на "Енерго-про"

Фото: БГНЕС

Това заяви председателят на държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова при представянето на резултатите от проверката на дружеството. До 6 месеца ще стане ясно дали Енерго-про. ще бъдат санкционирани. Възможните глоби са от 20 хиляди до 1 милион лева.

14 от 67-те хиляди абонати на "Енерго-Про" , получили двойни фактури, са подали жалби, съобщиха от регулатора. Утре на дружеството ще бъде връчен констативен протокол. В него пише, че има разминаване между предварително обявения от "Енерго Про" график за отчитане и действителното отчитане, направено през януари и че абонатите не са били своевременно уведомени за този отчет. Първият възможен сценарий оттук-нататък е на дружеството да бъдат издадени задължителни за изпълнение указания без налагане на глоби, обясни Светла Тодорова.

Другият вариант е издаване на акт за установяване на административно нарушение. След този акт се издава наказателно постановление, следва глоба. Това са двата варианта. 

Нарушенията, извършени от "Енерго Про" , не са основания за отнемането на лиценза на дружеството. Това се прилага, когато с действията си компанията е нарушила сигурността на снабдяването или при системно нарушение на Закона за енергетиката. Светла Тодорова предложи при налагане на глоби в системата на енергетиката парите от тях да остават в сектора, а не да отиват в държавния бюджет. Тя посочи като примери Англия и Унгария , където в подобни случаи доставчиците обезщетяват клиентите си. 

Примерно, санкциите в Англия са от порядъка на 20 лири еднократно. Едни 50 лева за един потребител сигурно няма да са без значение , ако примерно, не му е отговорено на жалба в 30-дневен срок,  коментира Светла Тодорова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!