Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Близо 300 фермери излязоха на протест

| обновлено 04.02.15 15:02
Фото: Валя Апостолова
Около триста животновъди и зеленчукопроизводители от Кюстендилска и Благоевградска област се събраха на протест до главен път Е-79 в района на Симитли. Фермерите настояват Министерството на земеделието да спре действията на новите правила за наемане на земя или те да важат от следващата стопанска година.

30 минути преди обявения час за начало на протеста в района на пътния възел Симитли имаше над 50 полицаи и жандармеристи. Обозначените коли на МВР бяха над 15. Силите на реда са инструктирани да осуетят блокирането на главния път. Полицията арестува един от организаторите на протеста с мотив подстрекателство към извършване на нарушение на обществения ред. 

Протестиращите бяха информирани, че кметът на общината Апостол Апостолов не е дал разрешение за провеждане на протеста. Въпреки това фермерите направиха опит да пробият полицейския кордон и да излязат на главен път Е-79, но бяха изблъскани от органите на реда.

Ниските изкупни цени на млякото, бюрокрацията в местните поделения на министерството и липсата на гаранции за оцеляването на сектора са причините, извели хората по пътищата. Те напомниха на министър Десислава Танева и за предизборните й обещания. 
Подаването на договорите, сега три екземпляра, четири екземпляра, едното в едната стая, другото в другата стая, което е едно безмислено разточителство. Така че тука съм, за да припомним нейните обещания. Настояваме да си спази предизборните обещания. Късия срок, който ни е дала, ние не можем да намерим всички хора, за да предподпишеме договора. Тези правила трябваше да влезнат месеци по-рано, а не да се каже януари месец - имате един месец да свършите тези неща, недоволстваха животновъди.

От Областната дирекция по безопасност на храните увериха животновъдите, че през месец март ваксината за болестта "син език" ще им бъде предоставена.

Очаква се до седмица фермерите отново да излязат на протест. Този път те имат намерение да блокират едновременно граничните пунктове Илинден и Кулата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!