Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Гръцкият финансов министър търси в Германия изход от кризата

Фото: ЕПА/БГНЕС

Днес гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се среща с германския си колега Волфганг Шойбле, за да представи идеите на своето правителство за изход от кризата. Берлин продължава да гледа критично на плановете на СИРИЗА за преодоляване на финансовите проблеми на Атина.

Какво представлява "Планът Меркел" за Гърция, който поиска гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за германската телевизия АРД часове преди срещата си с германския си колега Шойбле? Това той ще разясни сам днес по време на разговорите си в Берлин. Шойбле е първият министър от германското правителство, който се среща с член на кабинета на СИРИЗА.

Варуфакис е на обиколка в Германия, където първо се срещна с шефа на ЕЦБ Марио Драги, а сега е в Берлин, за да настоява за нов "План Маршал" за Гърция. Този план трябва да изгради страната му наново, както планът "Маршал" е изградил следвоенна Германия. Шансовете обаче в Берлин Варуфакис да намери поддръжници на идеите си са твърде малки. Шойбле неколкократно повтори, че Гърция е получила много отстъпки и както банките, така и бизнесът, така и европейските данъкоплатци са достигнали границата на възможностите си да им помогнат.

Сега наред е Гърция. Тя трябва да създаде най-накрая функционираща данъчна институция и да си събира данъците, както и картелна служба, която да разбие картелите, е позицията на Германия. 

Междувременно след срещата с Варуфакис вчера ЕЦБ отказа днес да купува рискови гръцки държавни облигации. Това се тълкува като предупредителен знак към Атина, че планът да смени дълга с облигации не е приет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!