Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Оланд и Меркел представят пред Путин план за постигане на мир в Източна Украйна

| обновлено 06.02.15 12:06
Фото: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът в Украйна и възможностите за неговото мирно решаване ще бъдат обсъдени днес в Москва от руския президент Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. Очаква се разговорите да започнат в късния следобед.

Посредническата совалка на Меркел и Оланд, която започна вчера в Киев, трябва да завърши днес в Москва с постигането на конкретни резултати за скорошно прекратяване на гражданската война в Украйна. Такава надежда изрази в навечерието на преговорите Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

Според дипломатически източници новите предложения на европейските лидери доразвиват споразуменията от Минск и набелязват конкретни стъпки за тяхното прилагане. Предполага се, че планът предвижда висока степен на автономия за двете самопровъзгласили се републики в Донецка и Луганска област и нова демаркационна линия след последните териториални завоевания на сепаратистите. Очакванията са първите стъпки да бъдат прекратяването на огъня и началото на вътрешноукраински преговори за статута на Донбас, като същевременно бъде запазена териториалната цялост на Украйна.

Според коментарите в руските медии днешните преговори са един от последните шансове за дипломатическо решаване на конфликта в Украйна и ако той бъде пропилян, може да се стигне до ескалация на кризата с непредвидими последици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!