Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Росен Плевнелиев в Мюнхен: "Бъдещето не идва по газопроводи"

Росен Плевнелиев
Фото: БГНЕС

Светът излезе от Студената война, за да влезе във фазата на студен мир. Така започна изказването си пред делегатите на конференцията по сигурността в Мюнхен българският президент Росен Плевнелиев. Той говори заедно с президента на Украйна Петро Порошенко, президентката на Литва Даля Грибаускайте и държавният глава на Финландия Саули Ниинисте.
„През 2014 започнахме нова фаза в европейската сигурност след Студената война. Бих я нарекъл Студен мир. Студен, защото все още виждаме манталитета на Студената война, при който Велики сили се събират, за да решават съдбата на други държави”, заяви президентът. Мирът е и студен, защото замразява конфликти като тези в Грузия, в Нагорни Карабах, а сега евентуално и в Украйна, обясни Плевнелиев. Той бе запитан и затова как страна като България се справя в ситуация, в която газът се използва като оръжие. "Бъдещето не идва по газопроводи, а чрез ефективност, устойчиво  развитие и съзидание, а не   чрез използването на енергетиката  като оръжие”, отговори Плевнелиев. Той допълни обаче, че България осъзнава и каква е реалността в момента, и решението й е да продължи процеса на интеграция.

Преди изказването си, Плевнелиев се срещна с вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън. САЩ ще продължат да подкрепят България по пътя на реформите и като фактор за стабилността в целия регион на Югоизточна Европа, е казал американският вицепрезидент. Двамата са обсъдили кризата в Украйна и споделят опасението, че тя може да дестабилизира цяла Югоизточна Европа. Затова е необходимо да се ускори и интеграцията на Балканите, е мнението на двамата президенти. На срещата е била обсъдена и темата за енергийната диверсификация, и изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция. Двамата са говорили и за решението за установяване на команден център на НАТО в България, и нуждата от модернизиране на българската армия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!