Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Три горски стопанства в Странджа спират работа до 1-ви май

| обновлено 09.02.15 17:15
Фото: Георги Нейков

Три горски стопанства в Странджа спират работа до 1-ви май. Целта е да бъде ограничена сечта и да се опазят пътищата от движението на товарни коли с дървен материал, обяви в Бургас директорът на Югоизточното държавно предприятие Пейчо Върбанов. Бургаският депутат Румен Желев заяви, че до май работна комисия от експерти ще оцени има ли безогледна и безразборна сеч в планината.

Забрана за сеч ще бъде наложена на горските стопанства в Малко Търново, Звездец и Граматиково до първи май, каза Петьо Върбанов:

Три стопанства на месец реализират по 1 500 кубика. По три месеца 15 хиляди кубика, държавата няма да загуби.

В момента се разработва нова по-прецизна система за контрол на изсичане на дървесина, заяви депутатът Румен Желев:

Тази система е изключително точна, с абсолютен номер, който няма да бъде повторен в продължение на три години в рамките на предприятието, не на горското.

По думите на Румен Желев, масова и безогледна сеч в Странджа няма:

Твърдението, че в Странджа се извършва масова, безогледна, вандалска, престъпна и незнам каква сеч, не отговаря на истината. Инициира образуване на една работна група. Потвърдили са участие от Института по гората към БАН, Лесотехническия университет, сертифициращите органи, Федерацията на лесовъдите в Германия. Нека те да преценят добре ли е стопанисвана гората или не.

Реакцията на държавните институции е в отговор на кампанията на кмета на Малко Търново Илиян Янчев за по-голям контрол и ограничаване на сечта в Странджа планина.

Според заместник-министъра на земеделието  Георги Костов сигналите на кмета Янчев не са безкористни и се дължат на факта, че гората вече не е общинска и общината няма право да сече там:

Какъв катарзис е изживял този кмет от 2001-а до 2014-а, докато гората е била общинска с отсечени 180 хил. кубика гора. По кои пътища излязоха тези ТИР-ове и защо този кмет не създаде преработвателно предприятие, така че тази дървесина да се преработва на място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!