Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Съединените щати и Германия се обявяват за мирно решение на кризата в Украйна

Фото: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел се обявиха за общи действия на Съединените щати и Европа относно кризата в Украйна. По време на срещата на Меркел и Обама в Белия дом двамата лидери наблегнаха на общите цели и ценности и търсиха начин да изгладят тактическите си разногласия по въпроса как да отговорят на Русия.

Според американския президент руската агресия в Украйна е сплотила партньорството между Eвропа и Съединените щати. От своя страна гостът му поясни, че нарушеният от Русия принцип на териториалната цялост е от особено значение за мира в Европа.

Германският лидер заедно с френския си колега Франсоа Оланд ще се срещне утре в Минск с украинския президент Петро Порошенко и руския президент Владимир Путин в опит да се постигне дипломатическо решение на кризата.

Междувременно Белият дом е под натиск да изпрати оръжия на украинската армия. Група конгресмени казват, че са далече от мисълта, че подобно въоръжаване ще даде предимство пред руската армия, но поне би дало възможност за защита и връщане на територия. Те смятат, че комбинацията от санкциите, спадът в цената на горивото и вероятното изпращане на оръжия могат да убедят Кремъл да се изтегли от фронтовата линия.

Опонентите на изпращането на бойна техника са на мнение, че това ще провокира по-агресивни действия на Русия.

И докато германският канцлер Ангела Меркел предпочита да избегне подобна стъпка, президентът Барак Обама заяви, че обмисля въоръжаването като още не е взел решение. Той увери, че независимо от изхода на разговорите в Минск Европа и САЩ ще действат заедно.

Въпреки различията по методите на работа на американската Агенция за национална сигурност, Съединените щати и Германия трябва да си сътрудничат в борбата с тероризма. Това стана ясно от изявлението на германския канцлер на пресконференцията във Вашингтон.

Пред журналистите тя не коментира темата за евентуалното подслушване на телефона й от американските служби, за което се разбра през лятото на 2013-а година след разкритията на бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!