Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Велико Търново е център на акцията "Деца помагат на деца"

Във всички училища и забавачници в община Велико Търново ще бъдат поставени касички за националната кампания "Жълти стотинки", която се организира от сдружение "Съзидание". Тази година Велико Търново е център на акцията под мотото "Деца помагат на деца". Даренията ще бъдат предоставени на областната болница "Д-р Стефан Черкезов".

Кампанията, която започна през 2008-а година, сега ще събира от децата жълти стотинки за нови кувьози в неонатологията на великотърновската болница, съобщи координаторът на сдружение "Съзидание" Йорданка Венкова.

Когато докоснеш сърцата на децата ни и ги вдъхновим те да помагат на други деца, така ще ги възпитаме, че те наистина могат да бъдат полезни.

Имаме нужда от нови кувьози, защото сегашните десет са отпреди десет години и само два от тях са интензивни, каза началникът на неонатологията, д-р Кина Николова.

За миналата година през интензивен сектор са преминали около двеста деца. В кувьозите се поставят не само недоносени деца, а и доносени, които са родени с проблеми и със забавена адаптация на новороденото. Недоносените деца за миналата година са 88, в сравнение със страната 10 процента недоносеност, при нас тя е 13,8 %.

Освен в учебните заведения касички за кампанията "Жълти стотинки" ще бъдат поставени във всички центрове за услуги на гражданите, в концертни и спортни зали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!