Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БПГА обвини МФ, че отстъпва от намеренията си да ограничи сивия сектор в търговията с течни горива

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обвини финансовото министерство, че отстъпва от намеренията си да ограничи сивия сектор в търговията с течни горива. От Сдружението оцениха като недостатъчни промените, които се подготвят, и призоваха държавата да не се поддава на заплахите за протести на земеделците, които имат ведомствени бензиностанции. Юристът на Асоциацията Светослав Бенчев:

Интересно ни е защо анализът на самото Министерство на финансите (МФ), след като показва, че една трета от потреблението на дизелово гориво в страната се извършва на практика нелегално, държавата за пореден път отстъпва от въвеждането на еднакви за всички правила по отношение на съхранението, доставки и движението на горива. Ако става въпрос за инвестиция, то размерът на необходимата инвестиция за монтажа е пренебрежимо малък. Нека припомним, че тези, които заплашиха, че ще протестират, се ползват от държавни помощи и европейско субсидиране. Заплахите с протести не са никакво основание за третиране на определен брой участие на пазара на горива по привилигерован начин и се обръщаме към държавата да не се подава на този натиск. 

Заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов отговори на обвиненията:

Стана ясно кой е лобистът на този закон. Явно, че това е петролната и газова асоциация. Аз не виждам какво има в подпомагането на сектора с борбата със сивата икономика, тъй като държавата им дава подпомагане, дайте да му го вземем под друга форма. Относно коментара дали инвестицията е многозначителна или незначителна, не е тяхна работа да правят оценка, защото 15 хиляди лева за някои земеделски производители са тригодишният му стокооборот. Когато се води борба със сивата икономика, тя не трябва да бъде насочена към потребителя, а към разпространителя. Искам да ми отговори българската петролна и газова асоциация "Лукойл" има ли разходомери и нивомери на абсолютно всички съдове, където произвежда гориво. Те забравят, че ние не сме търговци на горива, каквито са те. Ние сме земеделци.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!