Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

| обновлено 14.02.15 8:18

Без смени на министри до есента, обявява "Труд", цитирайки вицепремиера Румяна Бъчварова. „Перспектива от около една година ще даде шанс на всички в кабинета, които искат да направят нещо положително“, е заявила Бъчварова при отчета на първите сто дни на кабинета Борисов.

"Кабинетът отчете успешни сто дни с несъществуващи реформи“, констатира вестник "Сега". „Сто дни срамота“, пише Галя Горанова в коментар за същия вестник. „В тримесечната сводка на властта има четири толкова лоши новини, че никоя добра не е в състояние да ги компенсира. Първата е скокът с 10 процента на цената на тока. Втората лоша новина е вземането на 16 милиарда лева нов външен дълг, които ще плащат поколения наред. Третият голям провал на този кабинет е спирането на най-големия инфраструктурен проект у нас - „Южен поток“.“ Четвъртият „голям порок на това правителство“ е неговата външна и отбранителна политика, които са на път чисто и просто да ни вкарат във война“, смята коментаторът на вестникът.

"Преса" отговаря на първата си страница на въпроса „защо Борисов няма да сменя сега шефове на служби“. В отговор на ултиматума от „реформаторите“ да смени главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО премиерът е заявил: „На всички ни омръзна от ченгеджийски скандали. Ултимативен тон не приемам от никого“. „Коалицията ще се разклати“, ако Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров не бъдат отстранени, смята изданието.

Темата е водеща и за вестник "24 часа", който обяснява, че Борисов „не искал да се възпали опозицията“.

"Капитал" избира друг въпрос за водещата си статия. „Защо „Червеи“ е много повече от поредния ченгеджийски скандал“, пита вестникът и отговаря: „Сюжетът, който занимава властите и обществото през последната седмица, показва първо, че службите не са еволюирали и на милиметър през последните 15 години - едни ченгета хвърлят солиден държавен ресурс и прегазват целия Наказателен кодекс, за да се преборят с други ченгета. Второ, че темата СРС-та продължава да е все така проблемна и никакви институции не могат да гарантират, че с нея няма да се правят злоупотреби“, пише вестникът.

"Лъжите в имотните декларации на властта ще се смятат за престъпление", пише "Сега". Новата антикорупционна стратегия на кабинета предвижда провинилите се да бъдат уволнявани незабавно. Стратегията засяга над 6 хиляди висши държавни служители.

"Прокуратурата влиза в НЕК, дружеството ощетило с милиони хазната чрез договори без търг", съобщава "Стандарт". Изданието цитира депутата Георги Кадиев, който смята, че щетите възлизат на 30 милиона лева.

"Бензинът скочи до 2 лв. и 4 ст.", пише същият вестник. Поскъпването на петрола на международните пазари през последните дни не би трябвало да влияе върху днешните цени на горивата у нас, които би трябвало да се определят от сделките, сключени преди месец. Сегашното поскъпване на петрола, който надвиши 60 долара на барел, би следвало да повиши цените на бензина с 10-12 процента около средата на март, коментира "Стандарт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!