Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Връчват големите награди в конкурсната програма на кинофестивала в Берлин

| обновлено 14.02.15 13:49

19 филма ще се конкурират тази вечер на фестивала „Берлинале” в германската столица за Златната и Сребърната мечка. Журито на берлинския филмов фестивал има славата на напълно непредвидимо, затова до последно не е ясно кой ще бъде техният фаворит.

Към фаворитите на 65-ия филмов фестивал „Берлинале” се числят произведения от Гватемала, Чили, Иран и Великобритания, както е един немски филм. Преди да стане ясно кой ще грабне "Златната мечка", фестивалът ще завърши като истинска приказка – с екранизацията на „Пепеляшка”, в която играят Кейт Бланшет, Лили Джеймс и Хелена Бонъм Картър.

Кой ще спечели наградата на фестивала няма да е ясно до последната секунда. Често Мечката е отивала при абсолютни аутсайдери. През последните дни по червения килим в Берлин минаха световни звезди от ранга на Никол Кидман, Натали Портман, Хелън Мирън, Джеймс Франко, Жюлиет Бинош, Робърт Патинсън и главната героиня от „50 нюанса сиво” Дакота Джонсън. Равносметката на критиката обаче е доста смесена. Според нея в програмата имаше блестящи и не дотам добри филми.

Основната тема в повечето от тях бяха реални проблеми в света, което затвърди славата на „Берлинале” като политически филмов фестивал. Тематизирани бяха насилието над деца от католически духовници, робството, табуизираната хомосексуалност, потискането на жените и борбата за свобода на мнението. Коя е темата и екранизацията, заслужаваща голямата награда, ще разберем довечера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!