Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Маргарита Попова:Няма много наши сънародници, които да искат българско гражданство заради конфликта в Украйна

Фото: БГНЕС
Няма много наши сънародници, които да искат българско гражданство заради конфликта в Украйна, каза в Сухиндол вицепрезидентът Маргарита Попова:

Институтът на гражданството е една от възможностите, с които България може да покаже и трябва да покаже съпричастност. Има много други възможности, включително и хуманитарна помощ и хуманитарен статут, ако се наложи, но нека да кажа, че и в областта на гражданството има възможност - ако хората пожелаят, по ускорена процедура, която се прилага от министъра на правосъдието, съобразно техният правилник за приложение на закона, такова нещо да се случи по-бързо. Много е голяма българската диаспора в Украйна. Аз ходих през 2012 - 2013 година два пъти и се срещах с български общности в различни райони на Украйна. За 2014-а година ми беше планувано посещение на Крим при нашата българска общност, но за съжаление ситуацията там не ми даде възможност да го направя, но не съм се отказала. Въпреки това, което се случи с Крим, мисля си, че трябва до края на мандата - имаме желание, имаме воля, да отидем при нашата общност в Крим, и ще го направя.
 
Вицепрезидентът Маргарита Попова  участва в 150-тото честване на Трифон Зарезан в град Сухиндол. Тя се включи в  ритуалното зарязване на лозята и в празничното шествие на лозарите и винарите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!