Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Аварийно-спасителните дейности на свлачището в с. Плетeна ще се извършат спешно

Спешните аварийно спасителни дейности на свлачището в село Плетeна ще бъдат извършени чрез пряко възлагане, а срутището в Кресненското дефиле и пропадналият път за село Осина ще разчитат на средства от междуведомствената комисия към Министерски съвет. 

Документите за нанесените щети и оценката на специалистите за необходимите мерки вече са изпратени в Агенция "Пътна инфраструктура", каза областният управител Бисер Михайлов:

"Преди около два часа разписах писмото с подкрепящото становище за финансиране, което областното "Пътно управление" пуска към АПС, която пък от своя страна ще го пусне към Комисията за подпомагане при бедствия и аварии към Министерски съвет, така че се работи сериозно по въпроса, за да може да се осигури финансирането за самото проектиране и оттам вече за решаването на проблема по свлачището. Говорим за Кресненското дефиле, за Османска чешма".

Свлачището в село Плетена изисква спешни мерки, тъй като продължава да бъде активно и застрашава десетки къщи в района: "Действа се сериозно по въпроса. Чул съм се с кмета, възложена е поръчката, чакат само разрешението да дойде от Агенцията за обществени поръчки, за да мине без възлагане, като спешно".

Относително спокоен е пътят Симитли-Разлог в 12-километровия участък през прохода Предел, където периодично свлачища затрупват част от платното. В тази отсечка ще бъде направено прецизно обследване на всички опасни скатове. Сигурността на този път е от изключителна важност, особено с оглед предстоящите в края на февруари стартове от Световната купа за жени в Банско, допълни областният управител.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!