Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Партията на Ангела Меркел претърпя съкрушителна загуба на местните избори в Хамбург

Ангела Меркел в очакване на пресконференцията след изборите
Фото: ЕПА/БГНЕС

Партията на германския канцлер Ангела Меркел – Християндемократичeският съюз претърпя съкрушителна загуба на местните избори в Хамбург в неделя. Тя взе само15,9% от гласовете, което е най-ниският й резултат в Хамбург досега. Новото правителство вероятно ще е коалиция между социалдемократи и зелени.

Спад отбеляза и Социалдемократическата партия, която спечели изборите, но не с пълно мнозинство. За да управлява и в следващия мандат, кметът Олаф Шолц ще трябва да сключи коалиция. Като желан партньор той посочи Зелената партия. След победата си Шолц вече е смятан за един от сигурните претенденти за канцлерския пост от редиците на социалдемократите.

Ниският резултат на християндемократите се дължи най-вече на отлива на гласове към популистката антиевропейска Алтернатива за Германия, както и на изключително добрия резултат на Либералната партия. След разгрома си на парламентарните избори миналата година либералите бележат първа победа със 7,5% гласове. 6,1% пък са взели Алтернатива за Германия и така тя успя да влезе в първия западногермански парламент. За зелените са гласували 12,2%, а за левицата 8,5%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!