Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Депутатите удължиха мандата на управителя на Здравната каса Румяна Тодорова

| обновлено 20.02.15 18:05
Фото: БГНЕС
Депутатите удължиха мандата на управителя на Здравната каса Румяна Тодорова. Това ще й позволи да подпише договорите за скъпоструващите лекарства и разплащането с болниците. Само депутатите от "Атака" и един от БДЦ гласуваха против удължаването на мандата.

В сряда депутатите гласуваха процедурни правила за избор на нов управител, но самият избор беше насрочен за следващата седмица. Междувременно д-р Тодорова, чийто мандат изтече на 12-и февруари, отказа да подписва документи на Касата и така отпускането на пари за скъпоструващи лекарства и разплащането на Здравната каса с болниците беше поставено под въпрос. 

Емил Райнов от БСП попита, какво се е променило за 48 часа: Само допреди 48 часа вие ни обяснявахте как няма абсолютно никакъв проблем. Един друг колега ме обвиняваше, че не мога да смятам до 24, а явно той два дни смята на елката, за да сметне, че 14+5+3 е малко повече от другата седмица – изборът на председател.

От левицата поставиха и въпроса, дали решението на парламента днес ще бъде юридически издържано. Цецка Цачева обясни: Точно подписаният договор на г-жа Тодорова, след решението на Народното събрание за нейния избор от 2013-а година, съдържа клауза, че тя ще изпълнява функциите на управител на НЗОК до избора на нов такъв от НС. Не би следвало Надзорният съвет на Касата да подписва нов договор, защото тя вече има такъв договор и това решение, вместо датата 12-и февруари, само го привеждаме в съответствие с клаузите по вече съществуващия и подписан неин договор.

До края на деня от НЗОК трябва официално да получат решението на НС, с което беше удължен мандатът на д-р Румяна Тодорова като управител на Касата. След като решението бъде консултирано с юристите на НЗОК, Тодорова ще подпише всички документи, чакащи одобрението на управител, съобщиха за "Хоризонт" от Касата.

Само няколка часа след като Парламентът удължи мандата на Тодорова, тя подписа заповедите за разрешаване на всички 454 протокола за скъпоструващо лечение. Всички пациенти ще могат да получат лекарствата си и няма да прекъсват лечението си, съобщават от Касата. Няма причини за безпокойство от страна на здравноосигурените граждани, чиито лекарства се изписват с протокол, тъй като Комисията за скъпоструващо лечение ще продължи работата си по приетите правила и срокове.

Междувременно в сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването се появи информация, че д-р Тодорова вече се е регистрирала като безработна в Бюрото по труда. Според директора на Центъра д-р Стойчо Кацаров тази регистрация не пречи Тодорова да изпълнява задълженията си като управител до избора на нов. Решението на НС за удължаване мандата ѝ е незаконно, твърдят оттам. Според становище, публикувано на сайта на Центъра, Законът за здравното осигуряване определя "пет години" мандат, а възможности за удължаване на този срок с решение на парламента не се споменават. Решението е целесъобразно, но нарушава принципа на правовата държава, в която всичко се извършва в рамките на процедурите, ограниченията и правилата на закона, твърдят още от Центъра за защита правата в здравеопазването. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!