Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

САЩ и Турция ще обучават сирийската опозиция

| обновлено 20.02.15 8:06
Фото: ЕПА/БГНЕС

Турция и САЩ подписаха споразумение за обучение и въоръжаване на умерените сирийски бунтовници. Договореността бе постигната след продължителни преговори между страните.

Съвсем естествено е очакването, коментира турският външен министър Мевлют Чавушоглу, че силите, които ще обучаваме и екипираме, ще се борят срещу "Ислямска държава", но в същото време се очаква да се борят и срещу сирийския режим. По въпроса сме на единно мнение със САЩ.

Съгласно споразумението, около 1000 американски военни инструктори ще бъдат дислоцирани в Турция, Катар и Саудитска Арабия. Те ще обучават бойците на сирийската опозиция във военното дело, логистика, комуникации и разузнаване. Обучението се предвижда да започне през месец март, а до края на тази година, опозиционните бойци да бъдат приведени в бойна готовност за провеждане на военни операции. Около 5000 бойци на сирийската опозиция се планира да бъдат обучени на първия етап.

Междувременно турски медии съобщиха, че членове на терористичната групировка "Ислямска държава" са влезли в Турция и планират атаки срещу различни обекти, включително и срещу дипломатическите мисии в Анкара и Истанбул.

В разпространен от медиите документ на националната разузнавателна служба МИТ се казва,че около 3000 джихадисти се опитвали да влязат в Турция, след неуспешния опит да превземат град Кобане.

Бойци със сирийска и палестинска националност също планирали да преминат към България за атентати срещу страни от ЕС.

Неотдавна отговорен турски представител бе заявил, че в страната има ядки на джихадистите, които са в пасивна позиция.

Междувременно стана ясно, че между 20 и 25 хиляди иракски и кюрдски войници подготвят офанзива, за да си върнат контрола върху град Мосул, завзет от групировката "Ислямска държава". Това съобщи пред журналисти представител на американското Централно командване (Сентком), цитиран от Ройтерс. Настъплението е планирано за месеците април-май.

По данни на Сентком, което координира операцията срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, в района на Мосул сега има между 1000 и 2000 джихадисти. Основната тежест на настъплението ще падне върху пет бригади от иракската армия и три бригади от кюрдските сили пешмерга. САЩ ще подпомогнат операцията с обучение, въздушна подкрепа, разузнаване и наблюдение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!