Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

НЕК договори намаление на изкупните цени на тока с ТЕЦ-овете "Марица Изток" 1 и 3

Фото: Венелина Попова


Националната електрическа компания и американските централи "Марица Изток" 1 и 3 са се договорили да бъде намалена цената, по която НЕК изкупува електроенергия от ТЕЦ-овете. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на отчета си за първите 100 дни управление на ведомството. Преговорите с американските инвеститори се водят от месеци, като на тях се разчита да намалят над тримилиардния дефицит в НЕК и да предотвратят ново поскъпване на тока.

От НЕК, от своя страна са се ангажирали да върнат просрочените си задължения към "Марица Изток" 1 и 3, които са около 600 милиона лева, съобщи още Петкова. Тя, обаче отказа да коментира дали напредъкът в преговорите с американските инвеститори ще задържи цената на тока.

За цената на тока аз ще се въздържа от коментари, защото знаете, че тази тема е изцяло в правомощията на ДКЕВР. Аз ще съм последният министър на енергетиката, който ще казва :"Цената на тока трябва да отиде нагоре" или "трябва да отиде надолу", заяви Теменужка Петкова.

Без отговор остана въпросът дали като компенсация за намалената цена на тока, изкпупуван от "Марица Изток" 1 и 3, ще бъдат удълнежени във времето договорите с тях.

Предлагат се различни варианти, различни сценарии. Ние ги анализираме, преценяваме дали те ще бъдат изгодни за нас. Те съответно имат своите виждания по определени теми. Нека да постигнем договореност и тогава мога да говоря с по-голяма увереност, каза министър Петкова.

Тя се надява процесът по либерализация на енергийния пазар да приключи до края на тази година и от следващата всеки да може сам да избира доставчика си на ток.

Няма поводи за притеснения по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", увери още Теменужка Петкова. Тя обяви също, че се надява либерализацията на енергийния пазар да приключи до края на тази година.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!