Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Историята на турското кафе, предстванена на изложба в "Топкапъ"

Изложбата "Удоволствието на едно кипнало кафе 500 годишната история на турското кафе" представя една изключително богата експозиция от около 800 броя експонати, датиращи от 16-и век до наши дни.

Историята на турското кафе започва преди 500 години, когато малките кафеникави ароматни зърна са внесени в Османската империя от Йемен от арабски търговци. Турското кафе става част от бита и културата на турците, също и на хората по балканските земи, а и в Европа, не само като вкусно удоволствие, но и като средство за социални контакти, диалог, приятелски връзки.


От изложбата може да се научат интересни сведения за кафеените зърна, за техниката на обработване в Турция, както и пържене, което се счита за една от тайните на вкуса на турското кафе.


И не на последно място характерното за турското кафе гледане на кафеената утайка, рецепти за кафе. През 2013-а година турското кафе бе включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното наследство и бе върнато на пиедестала, който му бе отнет от модерните кафе вериги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!