Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Данъчни блокираха сметките на 11 болници в цялата страна, заради неплатени осигуровки, съобщава ПРЕСА, като се позовава на Националното сдружение на общинските болници. Сред засегнатите са болниците в Димитровград, Белене, Червен бряг, Казанлък, Никопол и Поморие. „Държавата ни рекетира, като иска от нас да си платим задълженията към данъчните, а от НЗОК бавят плащанията и ни слагат лимити“, оплаква се пред вестника председателят на сдружението доктор Неделчо Тотев.
По информация на МОНИТОР, който цитира министъра на здравеопазването, броят на болниците под запор е осем. 88 общински заведения дължат общо 54 милиона лева, над половината от които са просрочени задължения.
„Бойко нареди брутална война с контрабандата“, обявява СТАНДАРТ на първата си страница. „Ако не вдигнем приходите с 50-60 на сто ще считам, че сме се провалили“, заявил премиерът, цитиран от вестника. МОНИТОР помества обещанието на Борисов, че „до края на годината ще бъдат готови 13 големи инфраструктурни обекти“ - магистрали и спортни зали в различни части на страната. 24 ЧАСА също цитира премиера: „Колапс, ако до юни не занулим дълга в енергетиката“. „Енергетиката ни е като крастава жаба във вряла вода“, допълва ТРУД с още думи от Бойко Борисов.
На фона на тези цитати вестник ПРЕСА помества уточненията, които американската топлоцентрала „КонтурГлобал“ бе принудена да дава след меморандума, подписан в петък с представители на Националната електрическа компания. В меморандума няма ангажимент за намаляване на цените, а  при съгласие за намаляване на цената за разполагаемост „КонтурГлобал Марица-Изток 3“ „трябва да бъде компенсирана по начин, който отговаря на всички законови и регулаторни изисквания“, се сочи в уточнението от американската централа.
24 ЧАСА и ПРЕСА отбелязват рекордната глоба, която ЕВН ще трябва да плати след като Пловдивският апелативен съд потвърди в петък решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Дружеството „ЕВН България Електроснабдяване“ ще трябва да се лиши от 1 милион лева заради „самоволното прихващане на компенсации за задължителното изкупуване на зелена енергия от парите, които дължи на НЕК“, обяснява ПРЕСА.
„След урагана в Северозападния Балкан режат до дъно 180 хиляди декара гора“, съобщава ТРУД. „Бури и ледоломи унищожили дървета в Монтана, Враца и Видин. Сечта се налага, за да се предпази здрава гора, твърдят от Министерството на земеделието, а залесяването на терена ще струва поне 100 милиона лева“, допълва вестникът.
Мръсна вода трови езерото Сребърна, съобщава СТАНДАРТ. МОНИТОР пояснява: „Преди дванадесет години започва изграждането на пречиствателна станция и хората спират използването на септичните ями.“ Държавата отпуснала на общината над 4 милиона лева, но строежът спрял три години по-късно с обяснението, че не достигат средствата. „През 2010 година проектът спрял окончателно. От тогава фекалиите се изливат в три ями до селото“, пише МОНИТОР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!