Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Протестно шествие организира районното мюфтийство в Гоце Делчев

Фото: БГНЕС

Протестно шествие организира районното мюфтийство в Гоце Делчев. Повод е поредната вандалска проява в края на миналата седмица, когато мюфтийството осъмна с изписани по стените свастики и закани към мюсюлманското население в района. 

"Всички заедно срещу ксенофобията, ислямофобията и омразата" с този призив мюфтийството се обръща към хората, живеещи в района, независимо от тяхната религия, да се противопоставят на опитите за подклаждане на етническа и верска омраза. Шествието ще започне в 15 часа от сградата на мюфтийството и ще премине през молитвените храмове и културно-историческите паметници в Гоце Делчев: Всички трезвомислещи хора в региона и в България, дори и облечените във власт, трябва да дойдат и да подкрепят протеста. Всички заедно да кажем "Да спрем омразата", без значение от коя страна идва.

Според районния мюфтия Айдън Мохамед липсата на адекватни мерки от страна на правоохранителните органи, прокуратурата и съдебната власт срещу доказаните извършители и предполагаемите подбудители на зачестилите вандалски прояви сериозно разстройва традиционно добрите отношения между християните и мюсюлманите в района, които от векове живеят в разбирателство и взаимно уважение: За голямо съжаление това ни е първо посегателство срещу мюфтийството, това е и първо посегателство в региона като цяло. Нито виновни има за това, нито наказани има за тия действия.

С остри декларации срещу обругаването на религиозни храмове и символи и всички прояви на етническа и религиозна омраза излязоха областните ръководства на ДПС, ГЕРБ, АБВ и БСП, както и Общинският съвет в Гоце Делчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!