Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Печатните издания честитят на читателите си националния празник, "Стандарт" и "Новинар" - на фона на големи изображения на паметника на връх Шипка, а "24 часа" и "Преса" - със снимки на големите опашки на желаещите „да зърнат оригинала на Търновската конституция“ в президентството.

"Преса" помества и портрет на Бисмарк с информацията, че именно на Железния канцлер дължим оставането на София и Варна в Княжеството, след разпокъсването на Санстефанска България на Берлинския конгрес.

„Опашки блокират болниците. Лекуват те само ако си се разболял в началото на месеца“, твърди "Телеграф", като цитира протеста на „шефове на лечебници“ срещу новата методика на плащане от Националната здравноосигурителна каса. Правилата, утвърдени от Надзорния съвет, ограничават месечните плащания до 90 на сто от миналогодишните разходи. Министерският съвет все още не е утвърдил методиката.

"24 часа" поставя на първа страница здравето на премиера, като помества интервю с хирурга, оперирал менискуса на Бойко Борисов, и уверения от самия Борисов: Утре съм на линия и то без патерици.

През 2015 година държавата дава 569 милиона лева на семейства с деца, съобщава "Монитор". Увеличение на помощта спрямо миналата година няма. Най-много средства - 400 милиона, са заделени за детски надбавки. Тази помощ се полага на семействата с месечен доход до 350 лева на човек или осемдесет на сто от децата в страната, става ясно от отговор на социалния министър Ивайло Калфин на депутатски въпрос, цитиран от "Монитор".

"Преса" цитира предварителни данни на Министерството на финансите, които сочат дефицит от 130 милиона лева за първите два месеца на годината. Това е пет пъти по-малко в сравнение със същия период от миналата година, изтъква изданието.

„След САЩ, Италия и Швеция, сега и Пакистан иска да се включи в конкурса за нов изтребител на родните военновъздушни сили“, съобщава "Преса". Исламабад ще ни предложи многоцелеви изтребители JF-17, които са от поколение „4++“, с китайски двигатели и по руски лиценз, сходен с МиГ-29. България се нуждае от общо 16 изтребителя. Стойността на проекта, който „отлежава вече трето редовно правителство“, е 1 милиард лева. „Засега само шведите ни предлагат чисто нови бойни самолети“, отбелязва вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!