Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Френски съд наложи глоба на журналист от катарската телевизия "Ал Джазира", пуснал безпилотен самолет над Париж

Френският съд наложи глоба на журналист от катарската телевизия "Ал Джазира", пуснал безпилотен самолет над Париж точно по време на мистериозните среднощни полети на дронове над столицата.
Глоба от 1000 евро беше наложена на британския журналист от "Ал Джазира", пуснал безпилотен самолет над Париж в края на февруари. Съдът е наредил и конфискуването на машината.
34-годишният журналист беше задържан заедно с двама свои колеги, които после бяха освободени. Тримата са подготвяли репортаж именно за загадъчните дронове, които напоследък прелитат нощем над френската столица и над атомните централи на страната, без полицията да може да открие извършителите. Репортерите от "Ал Джазира" са използвали дрон, за да илюстрират събитието, но без да предупредят френските власти, което е строго забранено.
Осъденият журналист не коментира присъдата, която няма да оспорва, но според адвоката му действията на властите са несъразмерни, въпреки опасната ситуация с дроновете.

Междувременно през нощта още един безпилотен самолет прелетя над Париж. Този път полицията успя да проследи приземяването му и в момента издирва четири лица.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!