Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"За" и "Против" кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър – коментари в НС

Фото: БГНЕС

В пленарната зала депутатите от всички парламентарни групи чуха за първи път намерението на премиера да предложи Румяна Бъчварова за вътрешен министър. От ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, а вероятно и от БДЦ ще подкрепят кандидатурата.

Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че те са научили в пленарната зала за кандидатурата на Бъчварова, но ще я подкрепят: Защо да е изненада? Това е правото на премиера да определи своя екип. Аз мисля, че хората около него са достойни и ще се справят. Велчев сподели, че не е знаел преди това за тази кандидатура и подчерта, че я подкрепя: Както виждате, нещата са много динамични, много бързо се развиват, ние го разбрахме в залата.

Според реформатора Атанас Атанасов кандидатурата е удачна: Ние смятаме, че това е много добро решение, защото говори за висока политическа отговорност – вицепремиерът от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация. Решението за нас е много добро. Ще ви кажа нещо лично. Аз винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена за министър жена, защото жените имат качествата да успокояват нещата и да работят по-спокойно. Човек, за да е министър, не трябва да е продукт на системата.

Кирил Цочев заяви, че АБВ ще гласува за Бъчварова: Според мене, той беше съвсем убедителен и много коректен. Според мен е добра фигура, добра кандидатура, но той беше убедителен и кандидатурата, според мен, е изненадваща, но е добра.

Единствено съпредседателите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов останаха с убеждението, че министър-председателят се е пошегувал с тази кандидатура: Това сериозно ли е? Той го каза с усмивка, "ще предложа професионалист". Изненадан съм. Аз няма да работя с нея, те ще работят с нея. Ще я подкрепим сигурно, но малко смешно ми се вижда това. Не мисля, че от всеки човек става министър на вътрешните работи.

За Росен Петров от БДЦ, кандидатурата на Румяна Бъчварова е удачна: Мисля, че е изненадващ ход, но е много удачен, тъй като по този начин доказа, че не е обвързана с ДПС.

Атанас Мерджанов от БСП видя в идването на премиера в парламента и номинацията на Бъчварова признание за нестабилност в управлението: Интересно хрумване на министър-председателя. Това е втората жена – министър на вътрешните работи, поне по мои спомени. Ще бъде интересно как госпожа Бъчварова ще се справя с ангажиментите в този тежък и много сложен ресор. Интересно е как ще се разменят ролите – госпожа Бъчварова и госпожа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до този момент, госпожа Кунева отговаряше за координацията в сектор "Сигурност".

Явор Нотев от "Атака" определи номинацията на Бъчварова като политическо назначение: Аз мисля, че нямаше някой, който да бъде изненадан в залата. Струва ми се, че сега нещата се връщат в една позната формула, министърът, политическата фигура. Не си представям госпожа Бъчварова в ролята на ръководещ, конкретно операция... или пък автор на такава. Професионалното ръководство в лицето на главния секретар – дано там да сме свидетели на едно истинско попадение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!