Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Илиян Здравков, ограбил и убил 23-годишната Вероника, докато чакал влак на гарата във Велико Търново

Фото: Катя Чорова

40-годишният рецидивист Илиян Здравков, ограбил и убил 23-годишната студентка Вероника, докато чакал влак на гарата във Велико Търново. След като захвърлил тялото в река Янтра, той се качил на влака и на гарата в Горна Оряховица направил опит да изтегли пари с дебитната карта на своята жертва.

Видеокамери на банкомата и гарата са заснели Здравков, след което той е издирен и е арестуван, каза наблюдаващият делото прокурор Цани Попов:

Обвинението, което му е повдигнато, е за извършен грабеж с последвало убийство, тъй като доказателствата, които са събрани, включително и неговите самопризнания, водят до този извод, че умисълат на извършителя е бил да извърши грабеж, като по време на извършване на самият грабеж той е извършил и убийство.

Шест влезли в сила присъди има Здравков. Лежал е над 15 години в затвора, излязал през януари, а от февруари е издирван, за да изтърпи ново наказание:

Първто му осъждане е през 1993-та година отново за грабеж, придружен с убийство. Извършил е деянието като непълнолетен и е осъден на 10 години лишаване от свобода. По време на изтърпяване на това си наказание в затвора в град Белене той осъществява бягство, за което също е осъден на три години лишаване от свобода. Последващите присъди са за извършени от него кражби при условията на опасен рецидив. Прави впечатление, че след въвеждането на съкратеното съдебно следствие, той винаги се е възползвал от тази правна въможност и винаги тези наказания не са особено високи.

В понеделник Прокуратурата ще внесе в съда искане на рецидивиста да бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!