Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Първите дипломати на САЩ, Франция, Великобритания и Германия разговарят в Париж за иранската ядрена програма

Фото: ЕПА/БГНЕС
В преговорите с Иран остават много разногласия въпреки постигнатия напредък – заяви френският външен министър Лоран Фабиюс след срещата с американския си колега Джон Кери. Първите дипломати на САЩ, Франция, Великобритания и Германия продължават опитите да съгласуват позициите си по иранската ядрена програма на среща в Париж. 

САЩ и Франция смятат, че преговаряното споразумение с Иран трябва да бъде подсилено, заяви американският държавен секретар Джон Кери на пресконференция с френския си колега Лоран Фабиюс. Кери увери, че двете страни анализират еднакво хода на преговорите по иранската ядрена програма, но остава да се преодолеят много разногласия, за което следващите дни ще бъдат решаващи. Той призова Иран да докаже на света, че ядрената му програма ще бъде само за мирни цели. 
Нуждаем се от солидно споразумение не само заради нас, а заради целия регион, подчерта от своя страна френският външен министър Фабиюс, който е на по-твърда позиция в преговорите с Иран. Той отбеляза, че е постигнат известен напредък, но разногласията между страните остават в различни области. По-рано министърът определи като спорни теми допустимия обем на обогатен уран, преобразуването на ядрените обекти и прозрачността на ядрените дейности в Иран.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!