Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Н. Ненчев: Лицензът на "Дунарит" - Русе засега не може да бъде възстановен

Фото: БГНЕС

Лицензът на военния завод "Дунарит" в Русе не може да бъде възстановен засега, тъй като проблемите в завода са много тежки. Това обясни министърът на отбраната Николай Ненчев в Русе.

190 000 мини трябва да бъдат утилизирани и те се охраняват от МВР, а за тяхното обезвреждане се е разчитало и на завод "Дунарит" в Русе. Това каза министър Ненчев и поясни: 

Имаме едни 190 хиляди мини, които силно ме безпокоят,  които охранява МВР и продължава да ги охранява към днешна дата. Ние имаме хиляди тонове боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани и в някаква степен разчитахме и на това дружество, но очевидно проблемите са доста тежки. Надявам се вие да получите информация от компетентните органи, включително и доколкото разбрах, се касае за много тежки финансови зависимости.

Министърът изрази безпокойство от случващото се в "Дунарит" и по негова информация в момента се правят усилия да се постигне някакво споразумение с управата на дружеството, но до този момент без успех. Министър Ненчев каза, че след няколко месеца ще има ново разглеждане на казуса от междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. Той не се ангажира с отговор на въпроса как ще бъдат покрити неустойките за неизпълнение на договорите за утилизация на боеприпаси, тъй като "Дунарит" е частно дружество, а държавата няма как да направи повече по въпроса. 

Около 100 души от администрацията в Министерството на отбраната ще бъдат съкратени още до края на април, за да се избегне дублирането на структури, каза още министър Николай Ненчев. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!